Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημερωτικά email για δραστηριότητες & εκδηλώσεις του Κέντρου Ψυχή τε και σώματι, εγγραφείτε στη λίστα μας μέσω της φόρμας εδώ. 

  

Πρόγραμμα Εμβάθυνσης στο Mindfulness

Στις 10 Δεκεμβρίου 2022 ξεκινά το εξάμηνο πρόγραμμα «Ζώντας μια ζωή με Ενσυνειδητότητα: Πρόγραμμα Εμβάθυνσης στο Mindfulness (Taking it Further: Mindfulness for Life)». Το πρόγραμμα θα διδαχτεί online. Θα το διδάξει η Σοφία Μεσσάρη, Κλινική Ψυχολόγος, Συστημική Θεραπεύτρια & Πιστοποιημένη Δασκάλα προγραμμάτων Mindfulness από το Πανεπιστήμιο Bangor της Μ. Βρετανίας.

 

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αποφοίτους προγραμμάτων Mindfulness και προσφέρει την ευκαιρία για εμβάθυνση και διεύρυνση των γνώσεων, συνειδητοποιήσεων και δεξιοτήτων που απέκτησαν οι συμμετέχοντες στα βασικά Mindfulness προγράμματα των 8 βδομάδων.

Στόχος του προγράμματος να βοηθήσει τους συμμετέχοντες:

 • Να εξελίξουν περαιτέρω την αυτοπεποίθηση και αίσθηση της ικανότητάς τους να είναι με τον κόσμο της εσωτερικής και εξωτερικής τους εμπειρίας
 • Να διευρύνουν την ικανότητα ανταπόκρισης με νέους τρόπους
 • Να ξεπεράσουν δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην συνέχιση της πρακτικής, να αναγνωρίζουν θετικούς λόγους/κίνητρα για πρακτική
 • Να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία και ισορροπία εμβαθύνοντας στην μάθηση που προσφέρουν οι πρακτικές Mindfulness.

 

Ενδεικτικά διαβάστε σχόλια συμμετεχόντων σε προηγούμενα προγράμματα:

«Ένιωσα σαν παιδί του Δημοτικού που του μαθαίνουν να κάνει λέξεις και προτάσεις και ξαφνικά -κάποια στιγμή- αντιλαμβάνεται ότι αυτός ήταν ο λόγος που τόσο καιρό του μάθαιναν να γράφει και να προφέρει ένα - ένα τα γράμματα της αλφαβήτου, που τότε του φαινόταν ξερά, ξεκομμένα το ένα από το άλλο και χωρίς νόημα/σκοπό... Τώρα αντιλαμβάνομαι, με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό, γιατί έχει σημασία να μπορώ να τραβώ την προσοχή μου από μια "κολλώδη" σκέψη στην παρούσα εμπειρία αναπνοής, να μπορώ να παρατηρώ την άτακτη σκέψη μου, να μπορώ να κάνω body scan συγκεντρωμένη (σχετικά, βέβαια...), να αντιλαμβάνομαι τον τεντωμένο μυ μου σε μια άσκηση και άλλα διάφορα...»

Άσπα Γαργάλα (δικηγόρος)

 

"Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα "εμβάθυνσης στο mindfulness" ήταν πραγματικά απολαυστική. Μέσα από τις δώδεκα συναντήσεις με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και με τον συντονισμό μιας καταπληκτικής δασκάλας, της Σοφίας Μεσσάρη, κατανόησα βαθύτερα και βιωματικά πολλές πλευρές του mindfulness, αλλά και τρόπους με τους οποίους θα μπορούσα να το ενσωματώσω πρακτικά στην καθημερινή μου ζωή. Συστήνω ανεπιφύλακτα τη συμμετοχή στο πρόγραμμα σε οποιονδήποτε θα ήθελε να εμβαθύνει στην κατανόηση της ενσυνειδητότητας και να βελτιώσει ουσιαστικά την ποιότητα της ζωής του."

Χριστόφορος Νεστορής (ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής)

Δομή του προγράμματος

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 6 μήνες: 10 Δεκεμβρίου 2022- 6 Μαΐου 2023. Διδάσκεται σε δώδεκα δίωρες ομαδικές συναντήσεις δύο Σάββατα τον μήνα, 09:30-11:45. Οι ημερομηνίες και ώρες είναι:

 1. Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022
 2. Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022
 3. Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023
 4. Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023
 5. Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023
 6. Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023
 7. Σάββατο 4 Μαρτίου 2023
 8. Σάββατο 18 Μαρτίου 2023
 9. Σάββατο 1 Απριλίου 2023
 10. Σάββατο 22 Απριλίου 2023
 11. Σάββατο 29 Απριλίου 2023
 12. Σάββατο 6 Μαΐου 2023

 

Κάθε συνάντηση διαπραγματεύεται ένα συγκεκριμμένο θέμα και περιλαμβάνει πρακτικές Mindfulness, ασκήσεις και διδασκαλία που στηρίζουν τις προθέσεις και τη μάθηση της συγκεκριμμένης συνεδρίας.

Τα θέματα που καλύπτονται είναι:

 1. Δίνοντας Προσοχή
 2. Κατοικώντας το Σώμα μας
 3. Εκτιμώντας τη Ζωή που Έχεις
 4. Το Τοπίο του Σώματος και του Νου μας
 5. Η Αντιδραστικότητά μας στο Στρες και στη Δυσκολία – «Το Φαύλο Λουλούδι»
 6. Στάσεις του Mindfulness – Φιλικότητα & Συμπόνια
 7. Ανταπόκριση, όχι αντίδραση – Εσωτερικός μας Κόσμος
 8. Ανταπόκριση, όχι αντίδραση – Εξωτερικός μας Κόσμος
 9. Ψύχραιμο Κεφάλι, Ζεστή Καρδιά: Η Τέχνη της Ισορροπίας και της Γαλήνης
 10. Φροντίζοντας τον Εαυτό μας, Φροντίζοντας τους Άλλους
 11. Γινόμενοι η Αλλαγή Που Θα Θέλαμε να Δούμε στον Κόσμο
 12. Ζώντας μια Ζωή με Ενσυνειδητότητα

 

Κόστος

Το κόστος συμμετοχής είναι 350 ευρώ. Πληροφορίες για την Πολιτική Πληρωμών και Ακυρώσεων στο συνημμένο έγγραφο και σε απευθείας συνεννόηση με τη Σοφία Μεσσάρη.

 

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Σοφία Μεσσάρη  25411 00434 & 6957085624. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και δεν θα υπάρχει δυνατότητα ένταξης σε αυτό μετά την ημερομηνία έναρξής του.

 

 

Δρ Σοφία Μεσσάρη (DClinPsych, MScFamTh, CPsychol) είναι Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και ξεκίνησε τις σπουδές της. Στη συνέχεια έζησε στη Μ. Βρετανία για 16 χρόνια. Εκεί ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της και εργάστηκε σε διεπιστημονικές ομάδες ψυχικής υγείας του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) στο Λονδίνο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ίδρυσε στην Ξάνθη το 2012 το Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών «Ψυχή τε και σώματι». Προσφέρει ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες (ατομικές, ζεύγους και οικογενειακές) καθώς και ομαδικά προγράμματα Mindfulness.       

Έχει λάβει την Ανώτατη Πιστοποίηση Εκπαιδευμένης Δασκάλας Προγραμμάτων Mindfulness (Certificate of Competence in Teaching) στα δύο βασικά προγράμματα Mindfulness: Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) & Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) από το Centre for Mindfulness Research & Practice (CMRP) του Πανεπιστημίου Bangor της Μ. Βρετανίας. Έχει εκπαιδευτεί από το Mindfulness Network σαν Επόπτρια δασκάλων Mindfulness και από το Oxford Mindfulness Centre της Μ. Βρετανίας στη διδασκαλία των προγραμμάτων Βρίσκοντας Εσωτερική Γαλήνη μέσω Ενσυνειδητότητας σε έναν Ξέφρενο Κόσμο (Mindfulness: Finding Peace in a Frantic World) και Ζώντας μια Ζωή με Ενσυνειδητότητα: Πρόγραμμα Εμβάθυνσης στο Mindfulness (Taking it Further: Mindfulness for Life). Είναι μέλος του Mindfulness Directory (mindfuldirectory.org) και του ACCESS MBCT, Διεθνούς Μητρώου Πιστοποιημένων Επαγγελματιών εκπαιδευμένων στη Γνωσιακή Θεραπεία βασισμένη στην Ενσυνειδητότητα (MBCT).

Προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα Mindfulness δια ζώσης στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη και στην Θεσσαλονίκη καθώς και online σε συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Προσφέρει εποπτεία σε επαγγελματίες που χρησιμοποιούν Mindfulness στη δουλειά τους και σε δασκάλους προγραμμάτων Mindfulness.

Από τον Οκτώβριο 2022, σε συνεργασία με το Centre for Mindfulness Research & Practice (CMRP) του Πανεπιστημίου Bangor & το Mindfulness Network της Βρετανίας, ξεκίνησε στην Ελλάδα Πορεία Εκπαίδευσης Δασκάλων Mindfulness (Teacher Training Pathway, TTP) και προσφέρει, με Βρετανό εκπαιδευτή από το Bangor, εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες που θέλουν να διδάξουν Mindfulness.