Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημερωτικά email για δραστηριότητες & εκδηλώσεις του Κέντρου Ψυχή τε και σώματι, εγγραφείτε στη λίστα μας μέσω της φόρμας εδώ. 

  

Πρόγραμμα Αντιμετώπισης του Άγχους με Ενσυνειδητότητα στη Θεσσαλονίκη (Mindfulness-Based Stress Reduction - MBSR).

Tο επόμενο Πρόγραμμα Αντιμετώπισης του Άγχους με Ενσυνειδητότητα (Mindfulness-Based Stress Reduction - MBSR) θα γίνει στη Θεσσαλονίκη σε 3 βδομάδες, στις 5-8/04 και 12-14/04.
 
Το πρόγραμμα διδάσκεται από τη Δρ Μαρία Ηλιοπούλου, Κλινική Ψυχολόγο, Αθηναϊκό Κέντρο Ενσυνειδητότητας (Athens Mindfulness Centre) & τη Δρ Σοφία Μεσσάρη, Κλινική Ψυχολόγο, Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών «Ψυχή τε και σώματι», Ξάνθη (περισσότερες πληροφορίες για τις συντονίστριες στα σύντομα βιογραφικά πιο κάτω).
 

Τι είναι αυτό το πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα MBSR δημιουργήθηκε πριν από 25 χρόνια από τον Dr.J.Kabat-Zinn για ανθρώπους με προβλήματα άγχους και συναφών διαταραχών καθώς και με προβλήματα χρόνιου πόνου. Από τότε διεξάγεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ΗΠΑ αλλά και σε διάφορα Κέντρα του εξωτερικού και παρακολουθείται από ανθρώπους με μια ευρεία γκάμα δυσκολιών ζωής. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και γνωστότερα προγράμματα αντιμετώπισης άγχους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τί προσφέρει;
Οι προσεγγίσεις της Ενσυνειδητότητας (Mindfulness) στη ψυχοθεραπεία έχουν πλέον υιοθετηθεί από νοσοκομεία, σχολεία, εταιρίες και οργανισμούς στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία, όπου έχουν ενσωματωθεί στον επίσημο κατάλογο αναγνωρισμένων εφαρμογών ψυχικής υγείας του Υπουργείου Υγείας της Βρετανίας (N.I.C.E guidelines). Αφορούν στην καλλιέργεια μιας συνειδητής στάσης ζωής, η οποία βοηθά να διατηρούμε την ψυχική μας ισορροπία ακόμα και όταν αντιμετωπίζουμε οικονομικές, εργασιακές, συναισθηματικές ή σωματικές δυσκολίες.

Σε ποιους απευθύνεται
Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλους όσους ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης του στρες στην καθημερινή τους ζωή. Επίσης, αφορά επαγγελματίες και φοιτητές ψυχικής υγείας και αποτελεί μέρος της βασικής εκπαίδευσης στην προσέγγιση της Ενσυνειδητότητας.

Πρακτικές πληροφορίες:
Ημερομηνίες: το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε 6 ημέρες. Συγκεκριμένα, Παρασκευή 05/04 17:30-21:00, Κυριακή 07/04 16:00-21:00 και Δευτέρα 08/04 17:30-21:00 και  την επόμενη βδομάδα Παρασκευή 12/04 17:30-21:00, Σάββατο 13/04 09:00-16:30 & Κυριακή 14/04 09:00-16:00. 
Διάρκεια προγράμματος: 27 ώρες.

Τόπος Διεξαγωγής του Προγράμματος: Παλαιών Πατρών Γερμανού 23, 1ος όροφος. Είναι χώρος του Οδηγισμού σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, 5 λεπτά περπάτημα από την εκκλησία της Αγ. Σοφίας.

Κόστος: 250 ευρώ (φοιτητές & άτομα που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας 200 ευρώ).

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης, πακέτο σημειώσεων και ηχητικά αρχεία ασκήσεων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Όποιος επιθυμεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα χρειάζεται να δηλώσει συμμετοχή στη Σοφία Μεσσάρη και να καταθέσει μια προκαταβολή 100 Ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό.  Το συνολικό κόστος εξοφλείται με την έναρξη του προγράμματος την Παρασκευή 5 Απριλίου.

Για περισσότερες πληροφορίες:   sophiamessari@gmail.comm.iliopoulou@hotmail.co.uk

Τηλ: 25411 00434, 6957085624 (Σοφία Μεσσάρη)

Η Δρ Μαρία Ηλιοπούλου (DClinPsych, CPsychol) είναι Κλινική Ψυχολόγος και δουλεύει στο Βρετανικό Σύστημα Υγείας τα τελευταία 20 χρόνια. Μελετά και εξασκεί την Ενσυνειδητότητα (Mindfulness) από το 1998 και τα τελευταία 17 χρόνια εκπαιδεύει επαγγελματίες στην Ενσυνειδητότητα στα πλαίσια του Βρετανικού Συστήματος Υγείας και του Κέντρου Ενσυνειδητότητας Λονδίνου του οποίου είναι και ιδρυτικό μέλος. Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση της στην Ενσυνειδητότητα στο Κέντρο για την Ενσυνειδητότητα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ) με τους J. Kabat-Zinn, S. Santorelli, F. Meleo-Meyer, M.Blaker. Επίσης έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια πρακτικής εξάσκησης (retreats) Ενσυνειδητότητας στα Gaia House, Plum Village και Omega Institute. Είναι επαγγελματικό μέλος του Βρετανικού Συμβουλίου Επαγγελματιών Υγείας (British Health & Care Professionals Council). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την εφαρμογή της ενσυνειδητότητας σε περιπτώσεις κρίσεων και ψυχωσικών επεισοδίων, επαγγελματικής εξουθένωσης και ευημερίας (wellbeing) των επαγγελματιών υγείας. Είναι συνιδρίτρια του Athens Mindfulness Centre και προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα Ενσυνειδητότητας στην Ελλάδα από το 2007. Το 2016 σε συνεργασία με την Ελληνική ΕταιρείαΓνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας πρόσφερε το πρώτο πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Ενσυνειδητότητα στη Θεσσαλονίκη.

Δρ Σοφία Μεσσάρη (DClinPsych, MScFamTh, CPsychol) είναι Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια. Για 10 χρόνια (1997-2007) εργάστηκε σε διεπιστημονικές ομάδες ψυχικής υγείας του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας στο Λονδίνο. Το 2012 ίδρυσε το Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών «Ψυχή τε και σώματι» στην Ξάνθη, του οποίου και είναι επιστημονική υπεύθυνη. Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) και της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Οικογενειακής Θεραπείας (European FamilyTherapy Association, EFTA). Έλαβε τη βασική της εκπαίδευση στην Ενσυνειδητότητα (Mindfulness) στο πανεπιστήμιο Bangor της Ουαλίας και έχει συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά Mindfulness retreats με το Πανεπιστήμιο Bangor, το Κέντρο Γνωστικής Ψυχοθεραπείας της Οξφόρδης (Oxford Cognitive Therapy Centre) και στο Gaia House στην Αγγλία. Προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα Ενσυνειδητότητας στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη και στην Θεσσαλονίκη.