Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημερωτικά email για δραστηριότητες & εκδηλώσεις του Κέντρου Ψυχή τε και σώματι, εγγραφείτε στη λίστα μας μέσω της φόρμας εδώ. 

  

Διαχείριση του Στρες στην Εγκυμοσύνη & τον Τοκετό με Ενσυνειδητότητα (Mindfulness)

Διήμερο βιωματικό σεμινάριο. Σάββατο 2 & Κυριακή 3 Ιουνίου 2018, 10:00-16:00. Χώρος διεξαγωγής: Δαγκλή 2, Καβάλα (ιατρείο Β. Αργυρίου).

Παρέχονται γεύμα και χυμοί καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Κόστος: 100 ευρώ. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης, πακέτο σημειώσεων και ηχητικά αρχεία ασκήσεων.

Σε ποιους απευθύνεται:
Σε αυτό το διήμερο βιωματικό σεμινάριο μπορούν να συμμετέχουν γυναίκες που έχουν συμπληρώσει τους 3 πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Απευθύνεται εξίσου σε γυναίκες που θέλουν να προετοιμαστούν για φυσιολογικό τοκετό, όσο και σε γυναίκες που αναμένουν τοκετό με ιατρικές παρεμβάσεις όπως καισαρική.

Τι είναι η Ενσυνειδητότητα (Mindfulness)
Με τις πρακτικές της Ενσυνειδητότητας (Mindfulness) καλλιεργούμε μια στάση ζωής που μας βοηθά να είμαστε παρόντες, σε επαφή με αυτό που μας συμβαίνει κάθε στιγμή – εντός και εκτός μας- και ταυτόχρονα να το προσεγγίζουμε με μια διάθεση καλοσύνης και αποδοχής. Η χρησιμότητα της Ενσυνειδητότητας σε καταστάσεις στρες είναι ότι καλλιεργεί έναν εσωτερικό χώρο νηφαλιότητας και ηρεμίας στο μέσο της ‘τρικυμίας’.

Η αγωνία και ο πόνος είναι συχνά οι μεγαλύτερες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Η εξάσκηση της Ενσυνειδητότητας μπορεί να βοηθήσει να προσεγγίσουμε και να διαχειριστούμε αυτές τις προκλήσεις με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, αλλάζοντας την εμπειρία του τοκετού, όπως κι αν αυτή ‘ξεδιπλωθεί’.

Τα προγράμματα Mindfulness (MBSR, MBCT) είναι από τα σημαντικότερα και γνωστότερα προγράμματα αντιμετώπισης άγχους σε παγκόσμιο επίπεδο. Προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι η Ενσυνειδητότητα βοηθάει στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης και στη γενικότερη συναισθηματική ισορροπία των εγκύων.

Διοργάνωση:
Το σεμινάριο διοργανώνεται από το Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών «Ψυχή τε και σώματι» της Ξάνθης, και το ιατρείο του παιδιάτρου Βαγγέλη Αργυρίου στην Καβάλα. Πληροφορίες για τους διοργανωτές στις ιστοσελίδες www.ptks.gr και www.argiriou.org και στο facebook στις σελίδες: Mindfulness Xanthi και Αργυρίου Ευάγγελος - Παιδίατρος - Ιατρός Εφήβων - Σύμβουλος Γαλουχίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Όποιος επιθυμεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα χρειάζεται να δηλώσει συμμετοχή στη Σοφία Μεσσάρη και να καταθέσει μια προκαταβολή 50 Ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό. Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 25 Μαϊου.
Για περισσότερες πληροφορίες: sophiamessari@gmail.com. Τηλ: 25411 00434, 6957085624.

Εισηγήτριες
H Δρ Σοφία Μεσσάρη (DClinPsych, MScFamTh, CPsychol) είναι Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια. Για 10 χρόνια (1997-2007) εργάστηκε σε διεπιστημονικές ομάδες ψυχικής υγείας του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας στο Λονδίνο. Το 2012 ίδρυσε το Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών «Ψυχή τε και σώματι» στην Ξάνθη, του οποίου και είναι επιστημονική υπεύθυνη. Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) και της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Οικογενειακής Θεραπείας (European Family Therapy Association, EFTA). Έλαβε τη βασική της εκπαίδευση στην Ενσυνειδητότητα (Mindfulness) στο πανεπιστήμιο Bangor της Ουαλίας και έχει συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά Mindfulness retreats με το Κέντρο Γνωστικής Ψυχοθεραπείας της Οξφόρδης (Oxford Cognitive Therapy Centre) και στο Gaia House στην Αγγλία. Προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα Ενσυνειδητότητας στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη και στη Θεσσαλονίκη.

Η Αθηνά Κισουδάκη είναι Ψυχολόγος- Μαία (Msc) και πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας (IBCLC). Το 2003 παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Λονδίνο (Health and Sciences, Middlesex University), όπου στα πλαίσια της πρακτικής της εξάσκησης εργάστηκε σε μεγάλα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο Λονδίνο σε τμήματα προγεννητικού ελέγχου. Στο παρελθόν εργάστηκε ως καθηγήτρια Μαιευτικής στο ΤΕΕ Καβάλας και ως μαία στο τμήμα Μαιευτικής-Γυναικολογικής και στο τμήμα Προώρων στο Γ. Ν Καβάλας. Από το 2012 έως και σήμερα εργάζεται ως Ψυχολόγος στο Ψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Καβάλας ενώ τον τελευταίο χρόνο κάνει ατομικές συνεδρίες στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Συμμετέχει συχνά ως ομιλήτρια σε σεμινάρια Ψυχολογίας ή Μαιευτικής που διοργανώνονται από το Γ.Ν. Καβάλας αλλά και από άλλους φορείς. Ολοκλήρωσε το σεμινάριο περιγεννητικής υποστήριξης, το οποίο εκπονείται από το Σωματείο για την Προαγωγή του Φυσικού Τοκετού “Ευτοκία” (2011). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ‘Υποστηρικτικής ομάδας μητρικού θηλασμού Καβάλας’, προσφέροντας για επτά συναπτά έτη δωρεάν τις υπηρεσίες της στους πολίτες της Καβάλας. Έλαβε τη βασική της εκπαίδευση στην Ενσυνειδητότητα (Mindfulness) το 2016 ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα “Αντιμετώπιση του Στρες με Ενσυνειδητότητα” στο Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών «Ψυχή τε και σώματι» στην Ξάνθη.