Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημερωτικά email για δραστηριότητες & εκδηλώσεις του Κέντρου Ψυχή τε και σώματι, εγγραφείτε στη λίστα μας μέσω της φόρμας εδώ. 

  

Διαδικτυακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Δασκάλων Mindfulness, επίπεδο 1 (Teacher Training Online Level 1, TTO1)

Διαδικτυακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Δασκάλων Mindfulness, επίπεδο 1 (Teacher Training Online Level 1, TTO1)

Πότε: 20 Οκτωβρίου 2022 – 13 Νοεμβρίου 2022

Πού: Διαδικτυακό

Εκπαιδευτής: Taravajra, Εκπαιδευτής Δασκάλων Mindfulness, Κέντρο Έρευνας & Πρακτικής Mindfulness του Πανεπιστημίου Bangor, Μ. Βρετανία (Bangor University Centre for Mindfulness Research & Practice, CMRP).

Βοηθός εκπαιδευτή: Σοφία Μεσσάρη, Κλινική Ψυχολόγος & Συστημική Θεραπεύτρια, Πιστοποιημένη Δασκάλα Προγραμμάτων Mindfulness, Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών & Mindfulness «Ψυχή τε και σώματι», Ξάνθη.

Αυτό το εντατικό βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης δασκάλων Mindfulness θεωρείται από τις κορυφαίες εκπαιδεύσεις δασκάλων. Αναπτύχθηκε, εξελίχθηκε και διδάσκεται από το 2002 από κάποιους από τους πιο έμπειρους δασκάλους Mindfulness στην Ευρώπη. Περίπου 50% των δασκάλων Mindfulness της Μ. Βρετανίας έχουν εκπαιδευτεί από το Κέντρο Έρευνας & Πρακτικής Mindfulness του Πανεπιστημίου Bangor (Bangor University Centre for Mindfulness Research & Practice, CMRP) και δάσκαλοι από όλον τον κόσμο επιλέγουν να παρακολουθήσουν αυτό το πρόγραμμα, που τώρα προσφέρεται σε συνεργασία με το Mindfulness Network.

Αυτό το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για να ‘εμβυθίσει’ τους συμμετέχοντες στις αρχές και την πρακτική της διδασκαλίας Mindfulness. Ξεκινάει από την βάση ότι σαν δάσκαλοι χρειάζεται να ενσωματώνουμε την πρακτική Mindfulness στη δική μας ζωή προτού αποπειραθούμε να την διδάξουμε σε άλλους. Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία για συνεχή εσωτερική δουλειά μέσω πρακτικής και για μάθηση δίπλα σε συναδέλφους. Είναι σχεδιασμένο για να είναι μια συνεργατική και συμμετοχική εμπειρία μάθησης.

Η εκπαίδευση κατά κύριο λόγο εστιάζει στην διαδικασία διδασκαλίας και το πρόγραμμα εκπαίδευσης των δύο ομαδικών προγραμμάτων 8 βδομάδων: του  Προγράμματος Διαχείρισης του Στρες με Ενσυνειδητότητα (Mindfulness-Based Stress Reduction, MBSR) και του Προγράμματος Γνωστικής Θεραπείας με Ενσυνειδητότητα (Mindfulness-Based Cognitive Therapy, MBCT). Είναι επίσης πολύτιμη για όσους θέλουν να συμπεριλάβουν το Mindfulness στην ατομική τους θεραπευτική δουλειά  ή να διδάξουν Mindfulness σε μια διαφορετική μορφή.

Στο TTO1 θα μάθετε να διδάσκετε το Πρόγραμμα Διαχείρισης του Στρες με Ενσυνειδητότητα (Mindfulness-Based Stress Reduction, MBSR). Οι βασικές δεξιότητες, προσέγγιση και πρακτικές που θα μάθετε είναι κοινές στο MBSR και στο MBCT.

Αυτή η εκπαίδευση σας προσφέρει την ευκαιρία να μάθετε και να κάνετε πρακτική. Το ΤΤΟ1 βιώνεται σε περιβάλλον retreat για να αναπτύξει και να στηρίξει την εμβάθυνση της προσωπικής σας πρακτικής Mindfulness. Κατά τη διάρκεια των ημερών εκπαίδευσης θα υπάρχουν τακτικές περίοδοι σιωπής και μια σιωπηλή καθοδηγούμενη ημέρα πρακτικής. Η πρόθεση είναι να δημιουργήσουμε μια ομαδική διαδικασία που θα βιώνεται σαν ασφαλή και αξιόπιστη. Ένα ανοιχτό, ευρύχωρο περιβάλλον μάθησης που ενθαρρύνει τον αυθορμητισμό και τη δημιουργικότητα, και δομημένη μάθηση.

 

Μαθησιακοί στόχοι:

Δεξιότητες Διδασκαλίας:

Μέχρι το τέλος της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες θα έχουν:

 • εξασκήσει και αναπτύξει δεξιότητες και κατανόηση στην καθοδήγηση πρακτικών Mindfulness και στην διαδικασία Διερεύνησης (Inquiry) που ακολουθεί την πρακτική
 • βιώσει το πρόγραμμα και τις θεματικές του Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) σαν την βάση όλων των προγραμμάτων Mindfulness
 • αναπτύξει τη γνώση των τρόπων μάθησης και διδασκαλίας μέσα στα προγράμματα Mindfulness, συμπεριλαμβανομένων:
  • το να διδάσκεις από τη δική σου άμεση ενσωματωμένη εμπειρία
  • το να φέρνεις έρευνα/εξερεύνηση/διερεύνηση/περιέργεια στη μαθησιακή διαδικασία

Προσωπική Πρακτική:

Μέχρι το τέλος της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες θα έχουν:

 • αναπτύξει μια σταθερή βάση κατανόησης του Mindfulness σαν μια προσέγγιση που καλλιεργείται μέσα από συνεχιζόμενη προσωπική επίγνωση, και σε επίσημη και σε ανεπίσημη καθημερινή πρακτική, στη σιωπή και στον διάλογο
 • εξετάσει την αξία της πρακτικής Mindfulness σαν έναν τρόπο προσέγγισης της δυσκολίας
 • βιώσει να είναι μέρος μιας κοινότητας πρακτικής με μια αίσθηση κοινού σκοπού

 

Θεωρία και Επαγγελματικά Θέματα:

Μέχρι το τέλος της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες θα μάθουν για:

 • τις πηγές και το γενικό πλαίσιο του Mindfulness στις σύγχρονες συνθήκες
 • η κεντρική σημασία της δέσμευσης σε ένα συνεχές μονοπάτι προσωπικής ανάπτυξης και πρακτικής
 • η διαδικασία της αξιολόγησης και του προσανατολισμού σαν ένα απαραίτητο κομμάτι όταν προσφέρουμε Mindfulness προγράμματα
 • η σημασία της δέσμευσης σε προσωπική/επαγγελματική εποπτεία και αυτοφροντίδα για τους δασκάλους Mindfulness
 • κάποια από τα ηθικά θέματα που προκύπτουν σε αυτή τη δουλειά

 

Σημειώστε ότι οι συμμετέχοντες πρέπει να δεσμευθούν ότι θα παρακολουθήσουν όλο το πρόγραμμα εκπαίδευσης του ΤΤΟ1.

 

Μετά την ολοκλήρωση του ΤΤΟ1 retreat:

Μία από τις προτεραιότητές μας είναι να καθιερώσουμε υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης και εξέλιξης δασκάλων. Αυτό το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για να ξεκινήσει τη διαδικασία της εκπαίδευσης για να γίνει κάποιος δάσκαλος προγραμμάτων/προσεγγίσεων Mindfulness. Οι συμμετέχοντες έρχονται σε αυτό το πρόγραμμα με διαφορετικές δεξιότητες και εμπειρία και επίπεδα πρακτικής. Αναπόφευκτα, δεν θα είναι όλοι έτοιμοι να ξεκινήσουν να διδάσκουν με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος εκπαίδευσης. Περαιτέρω εξέλιξη μπορεί να χρειάζεται. Στο τέλος του προγράμματος, υπάρχει η ευκαιρία να συζητήσετε αυτό και άλλα θέματα σε μια ατομική συνάντηση με έναν από τους δασκάλους του προγράμματος. Αυτό μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να συλλογιστείτε τα επόμενα βήματα και για να κοιτάξετε τις ανάγκες μάθησης και εξέλιξής σας μετά το δικό σας ΤΤΟ1.

___________________________________________________________________                        

Προαπαιτούμενα για συμμετοχή στο ΤΤΟ1

 • Ολοκλήρωση ενός ομαδικού προγράμματος 8 βδομάδων MBSR ή MBCT
 • Δέσμευση για συνεχή καθημερινή προσωπική πρακτική Mindfulness, βασισμένη στις πρακτικές των MBSR/MBCT

Οι συμμετέχοντες πρέπει να δεσμευτούν σε ολόκληρη τη διαδικτυακή εκπαίδευση. Εκτός αν υπάρχουν εξαιρετικές συνθήκες, δεν θα μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε αργές αφίξεις ή πρόωρες αναχωρήσεις. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, παρακαλώ επικοινωνείστε μαζί μας για να συζητήσετε προτού καταθέσετε την αίτησή σας.

 

Σχετικά με τους εκπαιδευτές:

Οι εκπαιδευτές μας είναι όλα μέλη της ομάδας εκπαιδευτών του Κέντρου για Έρευνα & Πρακτική Mindfulness του Πανεπιστημίου Bangor (Bangor University Centre for Mindfulness Research & Practice). Όλοι έχουν εκπαιδευτεί εκτεταμένα σε αυτήν την προσέγγιση και συμμετέχουν σε απαιτητική συνεχή διαδικασία εκπαίδευσης και εποπτείας. Χρησιμοποιούμε αυστηρά κριτήρια όταν επιλέγουμε δασκάλους/εκπαιδευτές για να δουλέψουν με εμάς. Το όνομα του συγκεκριμμένου εκπαιδευτή για αυτό το πρόγραμμα είναι στην κορυφή αυτού του κειμένου. Βιογραφικά: για Taravajra στα ελληνικά στον σύνδεσμο https://www.ptks.gr/basic-page/%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%8...και στα αγγλικά στον σύνδεσμο https://training.mindfulness-network.org/our-trainers/taravajra/ και για Σοφία Μεσσάρη στον σύνδεσμο https://www.ptks.gr/basic-page/%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%8...

 

Πληροφορίες για την διαδικτυακή εκπαίδευση 

Θα χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα Zoom για τις τάξεις μας, που προσφέρει δυνατότητες για διαδικτυακές συναντήσεις καθώς και διαδικτυακά ‘δωμάτια’ (break-out rooms) για δουλειά σε μικρότερες ομάδες. Επίσης μπορούμε να σας προσφέρουμε την διαδικτυακή περιοχή της Mindfulness Network Κοινότητας (Community area), έναν χώρο για διαδικτυακή μάθηση και μοίρασμα πόρων, που διευκολύνει την πρόσβαση σε όλα τα αρχεία και συνδέσμους που θα χρειαστείτε για ολόκληρο το πρόγραμμα καθώς και εικονικά chat rooms για συζητήσεις μέσα στην κοινότητα.

Ένας σύνδεσμος zoom θα σας σταλεί για ολόκληρο το πρόγραμμα πριν από την ημερομηνία έναρξης, μαζί με οδηγίες σύνδεσης.

  

Ημερομηνίες & Ώρες:

Το πρόγραμμα θα διδαχθεί στην περίοδο 20/10/22 – 13/11/22, με την ακόλουθη δομή:

Εισαγωγικό σεμινάριο      20/10/22, 18:30-20:30

                                               Διδασκαλία                          Πρωινή Πρακτική

Μέρα 1        27/10/22        11:00-19:00                            09:00-10:00

 

Μέρα 2        04/11/22        11:00-19:00                            09:00-10:00

Μέρα 3        05/11/22        11:00-19:00                            09:00-10:00

Μέρα 4        06/11/22        11:00-19:00                            09:00-10:00

 

Μέρα 5        11/11/22        11:00-19:00                            09:00-10:00

Μέρα 6        12/11/22        11:00-19:00                            09:00-10:00

Μέρα 7        13/11/22        11:00-14:30                            09:00-10:00

 .

 • Όλες οι ώρες αναφέρονται σε ώρα Ελλάδος.
 • Η Πρωινή Πρακτική είναι προαιρετική και για τους εκπαιδευτές και για τους εκπαιδευόμενους.

 

Προετοιμασία για την εκπαίδευση και τι θα χρειαστείτε:

Για να συμμετέχετε στην εκπαίδευση θα χρειαστείτε:

 • Ένα δωμάτιο όπου μπορείτε να κλείσετε την πόρτα και να απασχοληθείτε με την εκπαίδευση μακριά από οικογενειακούς περισπασμούς. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η εχεμύθεια διατηρείται διασφαλίζοντας ότι αυτοί που δεν είναι στην εκπαίδευση δεν μπορούν να δουν την οθόνη σας ούτε να ακούσουν τον ήχο. Μπορεί να είναι βοηθητικό να χρησιμοποιήσετε ακουστικά.
 • Συνδεθείτε με κομπιούτερ που ακουμπά σε σκληρή επιφάνεια και που έχει ήχο (μικρόφωνο/ηχεία) και κάμερα. Παρακαλείσθε να μην χρησιμοποιείτε συσκευές που κρατάτε στο χέρι.
 • Έναν χώρο για πρακτική, στρωματάκι, μαξιλάρι, και κουβέρτα μπορεί να είναι χρήσιμα για την άνεσή σας.

 

Διαδικασία Αίτησης & Πληρωμής:

Κόστος εκπαίδευσης:   1000 ευρώ

Η κράτηση θέσης επιβεβαιώνεται με την κατάθεση του μισού κόστους του προγράμματος (500 ευρώ) σε τραπεζικό λογαριασμό Alpha Bank που θα σας σταλεί. Μπορεί να επιλέξετε να αποπληρώσετε όλο το ποσό με την πρώτη κατάθεση. Η λήξη προθεσμίας αποπληρωμής του προγράμματος είναι τα τέλη Ιουνίου 2022.

 

Δήλωση συμμετοχής: Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Σοφία Μεσσάρη στο 6957085624 ή με email στο sophiamessari@gmail.com για να δηλώσετε συμμετοχή και να συζητήσετε τυχόν προβληματισμούς, απορίες.

 

Πολιτική Ακυρώσεων 

Σε περίπτωση ακυρώσεων για οποιονδήποτε λόγο σε χρονική περίοδο πάνω από 3 μήνες πριν την έναρξη του προγράμματος, οφείλεται το 50% του κόστους του προγράμματος. Σε περίπτωση ακυρώσεων μέσα σε 3 μήνες πριν την έναρξη, τότε οφείλεται ολόκληρο το ποσό.

 

Βεβαίωση Παρακολούθησης 

Σημειώστε ότι θα λάβετε Βεβαίωση Παρακολούθησης από το Πανεπιστήμιο Bangor (BangorUniversityCertificateofAttendance) που θα περιγράφει τη φύση του εκπαιδευτικού προγράμματος και τις ώρες παρακολούθησης. Όμως αυτό δεν καθιστά άδεια για να διδάξετε προγράμματα Mindfulness. Η ανάπτυξη και το ενδιαφέρον στο δυναμικό του Mindfulness σε διαφορετικά περιβάλλοντα και υπηρεσίες μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς παγκοσμίως και επομένως και οι διαδικασίες εκπαίδευσης γίνονται πιο δομημένες. Μέσα στη Μ. Βρετανία και βεβαίως και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες διαδικασίες πιστοποίησης για δασκάλους προσεγγίσεων Mindfulness. Αυτό απαιτεί από εμάς που δουλεύουμε σε αυτό το αναπτυσσόμενο πεδίο να κρατάμε μια βαθιά διερευνητική ματιά στη δική μας πρακτική, την ακεραιότητα και τις προθέσεις μας, καθώς και τα όρια των δεξιοτήτων, ικανοτήτων και γνώσεών μας.

 

Το μεγαλύτερο μέρος του παρόντος κειμένου αποτελεί πιστή μετάφραση του επίσημου δελτίου τύπου του Διαδικτυακού Προγράμματος Εκπαίδευσης Δασκάλων Mindfulness, Επίπεδο 1 (Teacher Training Online Level 1, TTO1) του Κέντρου Έρευνας & Πρακτικής Mindfulness του Πανεπιστημίου Bangor (BangorUniversityCentreforMindfulnessResearch & Practice, CMRP) σε συνεργασία με το MindfulnessNetwork.